O zdravotních přínosech a hrozbách různých tuků ve stravě se vedou neustálé diskuze. Jisté zůstává, že není třeba se všech tuků obávat a že některé oleje a tuky mohou být naopak opravdu velmi prospěšné. Pojďme se podívat na důvody, proč by tím úplně nejzdravějším olejem mohl být právě extra panenský olivový olej.
V extra panenském olivovém oleji najdete:
• Nasycený tuk: 13,8 %
• Mononenasycený tuk: 73 %
• Omega-6 mastné kyseliny: 9,7 %
• Omega-3 mastné kyseliny: 0,76 %
• Vitamín E
• Vitamín K
Obsahuje protizánětlivé složky
Chronické záněty bývají často příčinou vážnějších onemocnění, jako je rakovina, onemocnění srdce, cukrovka nebo Alzheimerova choroba. V olivovém oleji se vyskytují antioxidanty, zejména oleocanthal, které proti zánětům bojují podobným způsobem, jako paracetamol.
Chrání zdraví srdce
Onemocnění srdce a mrtvice jsou nejčastějšími příčinami úmrtí. Podle výzkumů je ale frekvence výskytu těchto onemocnění výrazně nižší v zemích ležících okolo Středozemního moře. Právě tam se olivový olej produkuje a ve velkém přidává do pokrmů. Olivový olej snižuje záněty, zajišťuje správnou hladinu cholesterolu v krvi, stejně tak jako normální krevní tlak a krevní srážlivost.
Má všestranné využití
Kromě přidávání olivového oleje do studené kuchyně, se nemusíte bát ani jeho využití při přípravě teplých pokrmů. Olivový olej je poměrně stabilní a odolný proti vyšším teplotám a hned tak se nepřepálí.
Pozor na chemikálie
Olivový olej je velmi zdravý. Nicméně dejte si dobrý pozor na výběr správného produktu, který neobsahuje žádné přidané chemické složky. Doporučujeme vybírat oleje pocházející ze zemí okolo Středozemního moře.
Zdroj: https://authoritynutrition.com