Kdybychom vyhlásili soutěž o nejzdravější nápoj roku, určitě bychom mezi favority zařadili nápoje fermentované! Díky vysokému obsahu prebiotických a probiotických kultur totiž napomáhají regulaci trávení a zajišťují zdravá střeva. A právě zdravé trávení je předpokladem pro správnou funkci imunitního systému. Znáte tyhle přírodní medicíny?
Kefír
Kefír pochází z Kavkazských hor na hranicích mezi Ruskem a Gruzií. Vyrábí se buď na bázi mléka nebo vody a kefírového zrna. Bakterie kefíru metabolizují cukry a tím vzniká kyselý, lehce perlivý nápoj. Obvykle je dobře snášen i osobami s intolerancí mléčného cukru.
Kombucha
Podle jedné z asijských legend je kombucha nápojem nesmrtelnosti. Fermentace probíhá nejčastěji v oslazeném černém čaji. Po několikadenní práci bakterií se vytrácí původní sladkost a nápoj se stává perlivým a osvěžujícím.
Jun
Tento nápoj u nás nepatří k nejznámějším a je velmi podobný kombuche. Jun pochází z Tibetu, kde se vyrábí ze zeleného čaje a medu. Stejně jako ostatní druhy si ho ale můžete snadno vyrobit také doma.
Kvas
Kvas je oblíbeným nápojem rozšířeným především ve východní Evropě. Vzniká kvašením obilnin a obsahuje menší množství alkoholu. Kvas s běžně pije na uhašení žízně, ale dá se použít i k detoxikaci organismu a k podpoře trávení.
Burčák
Burčák známe dobře naopak asi všichni. Jde o zkvašený mošt z vinné révy, který vzniká jako meziprodukt při výrobě vína. Kromě výborné chuti se také u burčáku můžete těšit na zdravotní přínosy v podobě úpravy trávení.