Jsou skvělým pokrmem, jež se hodí nejenom jako hlavní chod, ale i k večeři. Francouzskými bramborami rozhodně nikoho neurazíte, ba naopak. Pokud si myslíte, že se na tomto pokrmu nedá nic zkazit, jste na omylu. I u francouzských brambor je potřeba se řídit určitým postupem. Jedině tak docílíte chutného pokrmu, který si zamiluje celá rodina.
Francouzské brambory
Výhodou tohoto pokrmu je fakt, že vám k němu stačí jen malé množství ingrediencí. Díky ním si dokážete uvařit oběd defakto za pár korun. Nyní se společně podíváme na potřebné ingredience, bez kterých by žádný kuchař nemohl francouzské brambory připravit. K přípravě tedy budete potřebovat 1 kg brambor, 250 g uzeného masa, 1 ks velké cibule, máslo na vymazání pekáče, 4 ks vejce, 400 ml smetany 30 % a na závěr také sůl a pepř. Sůl a pepř používáme dle svého uvážení a chuti. Jakmile máte ingredience připravené, můžete se pustit do vaření.
V první řadě je potřeba oloupat brambory. Oloupané brambory dále nakrájíme na plátky o síle alespoň 1 cm. Uzené maso naopak nakrájíme na kostičky, tím si připravíme základ. Poté ještě oloupeme cibuli a nakrájíme na tenká kolečka. Vezměte si buď do pekáč nebo zapékací formu. Ideální pomůckou je zapékací forma. Tu následně vymažte máslem. Na dno zapékací formy vyskládejte brambory, které osolíte a opepříte. Pokračujeme dále s vrstvou masa a cibule. Po zhotovení opět naskládáme do zapékací formy brambory a znovu osolíme a opepříme.
Jak dokončit přípravu francouzských brambor?
Pekáč vložíme na 10 minut do trouby, která je předehřáta alespoň na 180 stupňů celsia. Připravíme si misku a rozmícháme v ní vejce. Poté přilijeme smetanu a vše důkladně prošleháme. Opět je potřeba suroviny osolit a opepřit. Touto vaječnou směsí na závěr rovnoměrně zalijeme brambory a pekáč necháme následně znovu na 30 minut v troubě.