Ovocné a pořádně vychlazené, frozé má zkratka vše pro to, aby se mohlo stát hvězdou léta. Recept vznikl v Americe, do světa se rozšířil díky sociálním sítím a jak už název napovídá, jedná se o chlazený nápoj podobný ledové tříšti, který je připraven z růžového vína. Abyste si frozé z ovoce, vína a ledu mohli připravit třeba hned o víkendu během grilování, přinášíme vám podrobný návod, jak na to!
Jaké víno zvolit?
Aby si výsledný nápoj zachoval chuť i barvu, zvolte spíše ovocné růžové víno sytější barvy. Mražením a přidáním ledu víno totiž bohužel částečně barvu a chuť ztratí. Původem se bude jednat o odrůdy vína rostoucí v chladnějších regionech.
Budete potřebovat:
- láhev rosé (růžového vína)
- 100 ml vody
- 100 gramů moučkového cukru
- 250 gramů jahod
- šťáva z jednoho a půl citrónu
- ledová tříšť nebo ledové kostky
- zapékací miska
Postup přípravy:
1. Nalijte celou láhev růžového vína do zapékací mísy a uložte do mrazáku do doby, než začne alkohol tuhnout (6 až 7 hodin). Víno zcela nezmrzne, ale to je v pořádku.
2. Přiveďte k varu 100 ml vody s moučkovým cukrem a míchejte bez ustání 3-4 minuty, až se cukr zcela rozpustí. Stáhněte z plotny a přidejte jahody. Nechte vychladnout a na půl hodiny dejte do lednice.
3. Směs přeceďte přes cedník, aniž byste jahody rozmačkaly a znovu vložte na půl hodiny do lednice.
4. Ve stolním mixéru mixujte zmražené rosé s jahodovým sirupem, citrónovou šťávou a ledovými kostkami, dokud nedostanete hladkou směs.
5. Směs dejte naposledy na půl hodiny do mrazáku a znovu promixujte. Měla by vzniknout nádherná ledová tříšť.
Ihned servírujte v koktejlových sklenicích a ozdobte jahodami nebo plátkem citrónu.