Máte doma muže, kterého neuctíte ničím jiným než masem? Připravte mu výborné kuřecí grilované plátky s citronem a rozmarýnem a k tomu jako přílohu salát. Uvidíte, že si té zdravé stravy díky nadšení z báječně připraveného masa ani nevšimne a sní všechno, co bude mít na talíři.
Ingredience
- 300g kuřecích stehenních řízků
- 200g červeného hroznového vína
- 200 ml majonézy (pro lehčí variantu lze použít bílý jogurt)
- ½ hlávky ledového salátu
- 1 svazek rozmarýnu
- 1 citron
- 1 červené jablko
- 1 řapíkatý celer
- hrst vlašských ořechů
- olivový olej
- sůl
- mořská sůl
- pepř
Postup
1. Důkladně omyjte citron, rozkrojte na půl a jednu půlku nakrájejte na kolečka. Do mísy připravte kuřecí maso a vymačkejte na něj druhou půlku citronu. Přidejte kolečka citronu, otrhané lístky rozmarýnu, 3 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, promíchejte a nechte marinádu působit.
2. Začněte s přípravou salátu – do mísy nasekejte řapíkatý celer a vlašské ořechy, jablko nakrájejte na kostičky, hroznové víno na půlky, přidjete majonézu a trochu soli, pepře a pokrájený ledový salát (na velké kusy), promíchejte a nechte odležet.
3. Na pánvi rozpalte 2 lžíce oleje a opečte maso i s rozmarýnem a citronem 3 minuty z každé strany. Aby si maso zachovalo šťavnatost, nechte ho dojít zabalené v alobalu po dobu 4 minut.
4. Připravte salát na talíř a pokrájené maso na plátky. Maso můžete posypat mořskou solí a vše zakápnout olivovým olejem.
Poznámky
Slyšeli jste o salátu Waldorf? Jde o směs majonézy, řepíkatého celeru, jablka, ořechů a hroznového vína. Poprvé tento salát připravil vrchní číšník v roce 1893 v newyorském hotelu Waldorf Astoria. Listy řapíkatého celeru působí protizánětlivě a močopudně, příznivě na činnost ledvin, povzbuzuje chuť k jídlu, je vhodný pro revmatiky a diabetiky, uklidňuje a podporuje trávení, zpevňuje cévy. Doporučuje se při obezitě, neboť urychluje látkovou výměnu, a působí i jako přírodní afrodiziakum. Tento recept je právě variací na salát Waldorf.