Připravit jídlo pro kohokoliv s potravinovou alergií nebo intolerancí je velká zodpovědnost. V sázce je zdraví a někdy dokonce i život hosta. Samozřejmě to neznamená, že byste rodinné příslušníky nebo přátele, kteří trpí například alergií na lepek, neměli zvát ke stolu, ale neměli byste rozhodně podceňovat přípravu. K tomu mohou pomoci následují tipy:
- Připravujte jídlo ze základních surovin. Vyhněte se baleným omáčkám, polévkovým směsím a dalším polotovarům všeho druhu.
- Požádejte hosta o radu. Před přípravou se s hostem poraďte o všech používaných surovinách.
- Při použití balených potravin použijte jen ty označené „gluten free“. Pokud budete používat něco bez této značky, zavolejte raději hostovi a přeptejte se, zda je tato ingredience v pořádku.
- Pokud to jde, připravte bezlepkovou variantu pro všechny. Možná byste preferovali salát s krutóny, pro jeden večer ale bude lepší je vynechat ve všech porcích. Salát může být výborný i bez nich.
- Vyhněte se kontaminaci jídel navzájem. Dejte si pozor, abyste bezlepkové jídlo nepřipravovali na stejném povrchu, jako jídlo s lepkem, pokud jste předem povrch pečlivě neumyli. K přípravě nepoužívejte dřevěné prkénko nebo vařečky, na kterých mohou zůstávat mikroskopické částečky glutenu.
- Pozor na mikroskopické množství glutenu. Nemůžete použít nádivku do celého kuřete a počítat s tím, že osoba s bezlepkovou dietou bude jíst jen maso z vnější části. Nemůžete dokonce přidat ani nic s lepkem do pekáče. Pokud používáte gril, ujistěte se, že je pořádně vyčištěný od předchozího smažení hamburgerů. ní hosty a jiné potraviny s obsahem glutenu umístěte na stole daleko od talíře hosta s alergií.
- Informujte ostatní hosty. Vysvětlete jim, že některé z jídel je pečlivě připraveno jako bezlepkové a že by takto mělo zůstat. Používání různých lžíc pro nabírání pokrmů s lepkem a bez něj by mělo být respektováno.
- Nechte hosta s alergií, aby si nabral jídlo první. Před jídlem hostovi řekněte, které z jídel je bezlepkové a dejte mu možnost nabrat si dříve, než některý z hostů omylem použije stejnou lžíci.
- Ujistěte hosta, že je v pořádku, pokud si bude chtít donést jídlo vlastní. Někteří lidé se mohou bát jíst jídlo připravené ostatními. Nechtějí ale ani zranit vaše city, proto variantu vlastního jídla často ani nenavrhnou.
Jednoduché bezlepkové menu může obsahovat například: maso nebo ryby, zeleninový salát s olivovým olejem a balsamikovým octem, tepelně upravenou zeleninu, brambory, kukuřici, quinou, rýži a čerstvé ovoce.
Zdroj: https://www.verywell.com