Kuchař Láďa Dvořák, odborník na slovo vzatý na asijskou kuchyni, pro vás připravil recept na pokrm, se kterým se setkáte na každém rohu v Thajsku. Pusťte si orientální hudbu, zapalte vonné svíce a připravte si jídlo s vůní dálek. My vám k němu popřejeme „taan hâi a-ròi“, což v překladu z Thajštiny znamená „dobrou chuť!“
Ingredience
- 1 kg hovězího pupku
- 400 g jasmínové rýže
- 200 g hráškových lusků
- 200 g fazolových lusků
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 chilli papričky
- 2 dcl kuřecího vývaru
- jarní cibulka
- ústřicová omáčka
- sojová omáčka
- sladká sojová omáčka
- slunečnicový olej
- chilli
- sůl
- pepř
Postup
1. Očistěte cibuli a česnek. Česnek nakrájejte na plátky, papričku na kolečka. Červenou cibuli na větší půlměsíčky. Hráškové lusky rozkrojte šikmým řezem napůl. Fazolové lusky překrojte na polovinu a ještě je podélně rozřízněte. Jarní cibulku nakrájejte na dvoucentimetrové kousky.
2. Důkladně propláchněte jasmínovou rýži studenou vodou, nemačkejte ji, nedrťte. Nasypte ji do rýžovaru. Zalijte ji vodou 1 cm nad hladinou rýže. Přidejte trochu olivového oleje a dejte vařit.
3. Hovězí pupek nakrájejte na větší kusy, osolte a opepřete.
4. Hodně rozpalte pánev wok. Nalijte do ní slunečnicový olej. Rychle přidávejte česnek, chilli, deset vteřin nechte zasmahnout a pak hned vložte maso. Když pánev nebude mít dostatečnou teplotu, maso se nezatáhne a pustí šťávu, což v tomto případě není žádoucí. Poté, co se maso zatáhne, přihoďte fazolové lusky, pepř, sůl cibuli, přilijte tři a půl lžíce ústřicové omáčky, dvě lžíce sojové omáčky, jednu lžíci sladké sojové omáčky. Podlijte vývarem. Na závěr přihoďte jarní cibulku a hned servírujte.