K podzimu se více než cokoliv jiného hodí silné vývary. Zasytí, zahřejí a navíc jsou výborné jako prevence proti nachlazení a jako podpůrný prostředek léčby. Při ní je potřeba vždy doplňovat větší množství tekutin než je běžné a také bílkovin, které ničí viry. Vývar, do kterého navíc přidáte těstoviny, můžete podávat jako hlavní jídlo. Tak přejeme dobrou chuť!
Ingredience
- 500 g hovězího masa
- 200 g mrkve
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 3 stroužky česneku
- 1 velká cibule
- 1, 5 l hovězího vývaru
- 0,2 l červeného vína
- 2 lžíce worcestrové omáčky
- 3 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- sůl
- pepř
Postup
1. Nakrájejte hovězí maso na větší kostky, vložte ho do studeného, osoleného vývaru a přiveďte k varu. Vařte přibližně hodinu při mírném varu.
2. Nakrájejte na kousky zeleninu, přidejte ji do polévky, zalijte vínem a vařte cca další hodinu, dokud maso nezměkne.
3. Orestujte žampiony na pánvi, dokud nezezlátnou.
4. Vyjměte z polévky bobkové listy a nové koření. Dochuťte a podávejte s čerstvým pečivem.