Pokud si chcete doma připravit něco výjimečného a máte chuť opravdu hodně krájet, je pro vás recept na tatarák od kuchaře Marka Pavaly jako stvořený. Připravuje se z pravé hovězí svíčkové. Až půjdete do masny, nezapomeňte koupit celý kus masa, ne mleté maso. Kouzlo tohoto receptu spočívá právě v krájení.
Ingredience
- 500 g hovězí svíčkové
- houska nebo chléb
- 1/2 menší šalotky
- olivový olej
- parmezán
- rukola
- plody kaparů
- maldonská sůl
Postup
1. Odstraňte šlachy, nakrájejte maso malým nožem na tenké plátky. Tím, jak ho krájíte, určujete šíři a velikost kostiček. Plátky naskládejte na sebe, z nich udělejte proužky a na závěr kostičky.
2. Podélně si rozkrojte housku nebo ukrojte plátek chleba a dejte opékat nasucho na pánvi z obou stran. Dávejte pozor, aby se nepřipálil.
3. Šalotku nakrájejte na velmi drobné kousky a přidejte k tataráku. Hodně osolte, protože sůl vytáhne chuť masa, opepřete a pořádně rukama propracujte.
4. Chleba pokapejte trochou olivového oleje. Pomocí dvou lžic vytvarujte z masa úhledné pevné kopečky a vyskládejte je na chleba. Ozdobte několika lístky rukoly, plody kaparů, posypte maldonskou solí a posypte parmezánem. Navrch pokapejte olivovým olejem.
Poznámky
Kuchař Marek Pavala tvrdí, že největší chybou při přípravě tataráku je maso namlít nebo naškrábat. Jediný správný způsob přípravy je nakrájet ho tenkým nožem.