Hrachová polévka patří mezi ty polévky, které dokážou člověka zasytit. Navíc jsou velice chutné a svým způsobem i zdravé. Pokud si ji chcete uvařit i u vás doma, pak se zaměřte na níže uvedený recept. Prozradíme vám, jak si takovou hrachovou polévku můžete hravě uvařit z několika málo ingrediencí bez toho, aniž byste museli navštívit restaurační zařízení.
Hrachová polévka jako chutný pokrm
Jaké ingredience budete potřebovat k přípravě hrachové polévky? Připravte si 300 g hovězích a telecích kostí. Dále nezapomeňte také na sůl, pepř, cibuli a polovinu celeru. Neobejdete se také bez 1 mrkve, petržele, 200 g hrachu, 100 g sádla a 75 g hladké mouky. V neposlední řadě je zapotřebí si připravit ještě mletý pepř, česnek, majoránku, petrželovou nať a smažené kostičky, jež připravíte z rohlíku. Po přípravě těchto ingrediencí se můžete pustit do přípravy pokrmu. Jak připravit hrachovou polévku? S tím vám poradíme v následujícím odstavci.
Jako první začneme u kostí. Z těch necháme vařit vývar ve vodě, kterou dle svého uvážení osolíme. Postupně přidáme také pepř, očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli. Po přidání ingrediencí necháme vařit do měkka. V momentě, kdy bude vývar hotový, necháme jej procedit. Hrach by měl být namočen minimálně 24 hodin předem. Následující den jej namočíme do čerstvé vody a necháme uvařit do měkka. Uvařený necháme rozmixovat nebo prolisovat. Nyní použijeme trochu sádla a mouku. Z těchto surovin uděláme jíšku. Za stálého míchání metlou přilijeme vývar z kostí a opět necháme povařit.
Hrachová polévka se blíží k závěru
Po uplynutí 30 minutové doby přidáme prolisovaný hrách, a to společně s mletým pepřem. Poté opět dále vaříme. Jakmile se budeme blížit ke konci, přidáme prolisovaný česnek a dochutíme polévkovým kořením dle chuti. Přidat můžeme také majoránku. Podávat lze s osmaženými kostičkami, které jsme nakrájeli z rohlíku.