Vychutnejte si tento lehký oběd nebo večeři, pečený česnek mu dodá nezaměnitelnou chuť. Jako přílohu k němu doporučujeme celozrnný chléb.
Ingredience:
- kadeřavý salát nebo váš oblíbený salát
- svazek chřestu
- 100 g parmezánu vcelku
- 100 g chedaru
- lískové ořechy
- piniové oříšky
- palice česneku
- svazek pažitky
- vinný ocet
- ghí
- sůl
- pepř
Postup:
- Palici česneku zabalte do alobalu a dejte ji péci na 45 minut do trouby.
- Česnek potom nechte vychladnout, vyjměte stroužky, dejte je do mixéru. Zalijte třemi lžícemi octa, přidejte pažitku, sůl, pepř, můžete přidat 2 lžičky medu a rozmixujte. Dochuťte.
- Chřest omyjte a odkrojte z jeho konců 2 cm. Ty vyhoďte. Svažte chřest ho do svazku a hlavičkami nahoru ho vložte do hrnce. Nalijte studenou vodu – má sahat těsně pod hlavičky, ty změknou díky páře, která stoupá z hrnce. Poté, co chřest uvaříte (cca 3 minuty – do poloměkka), zchlaďte ho ledovou vodou.
- Nasekejte lískové ořechy. Nasucho na pánvi je společně s piniovými oříšky opražte.
- Na talíř dejte listy salátu, na ně chřest (před podáváním ho můžete ohřát), posypte nastrouhaným parmezánem a čedarem, zalijte zálivkou, navrch posypte oříšky.
Zkuste také další zdravé recepty: