Máte rádi smaženou rýži s čerstvou zeleninou? Pak ji rozhodně zkuste připravit i podle našeho orientálního receptu s přísadou speciální asijské chilli pasty sambal badjak.
Ingredience
- 100 g kuřecích prsou
- 10 krevet
- 100 g jasmínové rýže
- 1 větší mrkev
- 10 kinských fazolek
- 20 lusků čerstvého sladkého hrášku
- 15 g čerstvého zázvoru
- 3 jarní cibulky
- 2 lžíce smažené šalotky
- svazek čerstvého koriandru
- 1 čerstvá chilli paprička
- vrchovatou lžíci pasty sambal badjak
- ústřicová omáčka
- sojová omáčka
- sladká sojová omáčka
- slunečnicový olej
Postup
1. Očistěte mrkev a nakrájejte ji na malé kostičky, fazolky (odřízněte konce) na malá kolečka, lusky na tenké proužky, zázvor na malinké kostičky. Z cibulek použijte jen bílou část, rozkrojte je napůl a krájejte tenké proužky. Kuřecí maso seřízněte na tenké pláty a pokrájejte na co nejtenčí nudličky. Krevety očistěte a nakrájejte napůl. Koriandr pokrájejte na větší kusy.
2. Rýži operte ideálně 5x, dokud z ní neteče čistá voda bez škrobu. Dejte vařit dle návodu.
3. Na pánvi wok rozpalte olej a dejte zpěnit zázvor (restujte 1 minutu), pak mrkev (1 minuta), kuře (2 minuty), fazolky (1 minutu) a krvety (3 minuty). Stáhněte plamen, přidejte hrášek, vrchovatou lžičku sambalu a restujte 2 minuty. Přimíchejte rýži a opékejte 1 minutu. Dochuťte dvěma lžícemi ústřicové omáčky, dvěma lžícemi sojové omáčky, vrchovatou lžičkou sladké sojové omáčky a zamíchejte.
4. Doplňte poslední suroviny – koriandr, jarní cibulku a dvě lžíce smažené šalotky a zarestujte cca 2 minuty. Podávejte na talíř, kde dozdobte čerstvým koriandrem, pokrájenou chilli papričkou a smaženou šalotkou.
Poznámky
Sambal badjak je speciální orientální kořenící pasta, obsahuje chilli, česnek a smaženou cibuli.