Voňavé perníčky patří odedávna k tradicím Vánoc. Bez nich by to nebyly ty správné svátky, tvrdí nám děti, když je chceme poškádlit tím, že perníčky letos už opravdu nebudeme péci. Odkud se vzal zvyk pečení chaloupek? Dozvíte se ve článku.
Jak perníčky ke svému jménu přišly
Perníky se dřív pekly z mouky, medu a pepře. Právě pepř jim získal jejich jméno. V současné době už se do těsta běžně nepřidává.
Perníčky byly pro svoji rychlou přípravu a jednoduchost dostupné i pro chudší vrstvy, proto tento typ cukroví „zlidověl“. Později se z těsta začaly připravovat pláty, které se po upečení a vychladnutí slepily a začaly se tvořit nejrůznější chaloupky. Perníkové chaloupky se staly populárními díky pohádce bratří Grimmů, jejich dlouhodobá tradice spíš ale vychází z o poznání přívětivější pohádky O perníkové chaloupce.
Z čeho se připravuje těsto na perníčky? Připravte si mouku, mléko, vejce, cukr, med, perníkové koření. Počítejte s časem na odležení těsta.
Inspirujte se výzdobou chaloupek: