Ovoce a zelenina jsou od nepaměti považovány za jedny z nejzdravějších potravin na planetě. V poslední době ale také často slýcháme o pesticidech a různých chemických látkách používaných při jejich pěstování, které ze zdravých surovin dělají téměř nebezpečné jedy. Existuje sice takzvané bio, ale pro mnoho lidí je finančně nedostupným luxusem. Chcete se zdravě stravovat, ale nemůžete si dovolit kupovat drahé bio potraviny? Máme pro vás řešení!
Rozdíl mezi (ne-) bio a integrovanou produkcí
V případě ne–bio produktů máme jasno. Pro produkci co největšího množství potravin co možná nejrychleji a za co nejnižší cenu, se ovoce a zelenina ošetřuje pesticidy a látkami zabraňujícími napadení hmyzem. Zbytky těchto chemických látek končí na našich talířích a přes veškeré legislativou nastavené limity, tvoří v těle neprozkoumaný chemický koktejl, jehož účinky žádná laboratoř na světě netestovala. Ovoce a zelenina označená jako bio sice slibuje minimální obsah jakékoli chemie a to je skvělé, jenže je pro většinu z nás jednoduše cenově nedostupná.
Integrovaná produkce znamená, že při pěstování nebyly používány žádné preventivní chemické prostředky, vše bylo pečlivě hlídáno a konkrétní chemická látka byla dodána v minimální účinné dávce dodána jen v případě, že to bylo opravdu nezbytné. Takové ovoce a zelenina je proto takovým skoro–bio a jeho největší výhodou je, že je u nás většinou prodáváno za stejnou cenu jako ne–bio produkty.
Jak takové ovoce a zeleninu v obchodě poznáte?
Jednoduše. Poohlédněte se po ochranných známkách svazů producentů, kteří takové potraviny pěstují (SISPO, ZUČM a Ekovín) a nebojte se ani přímo se na prodejně zeptat. Ovoce a zeleninu z integrované produkce najdete ve většině českých supermarketů!