Pekli jste už někdy chleba? Jestli ne, máte jedinečnou příležitost si to teď sami vyzkoušet. Upečeme fajnový, placatý chleba s olivovým olejem a rozmarýnem. Na jeho přípravu použijeme ingredience, které obvykle každý z vás najdete doma.
Ingredience
- vlažná voda
- 1 kg hladké mouky
- 1 kostka čerstvého droždí
- špetka cukru
- olivový olej
- hrubá mořská sůl
- svazek rozmarýnu
- balzamikový ocet
- rozmarýn
Postup
1. V teplejší vodě promíchejte nadrolené droždí a dvě lžíce cukru. Lehce posypejte kvásek moukou a nechte ho na teplém místě přikrytý cca 5 minut.
2. Do velké mísy nasypte mouku, přidejte olej, sůl a hotový kvásek.
3. Vše pečlivě prohněťte, aby vzniklo hladké těsto. Nechte ho kynout na teplém místě cca 20 minut.
4. Mezitím si rozehřejte troubu na 200 °C.
5. Z těsta vytvořte velkou placku, položte ji na moukou posypaný plech. Těsto zlehka nakrojte, pokapejte olivovým olejem, posypte solí a kousky rozmarýnu.
6. Pečte dozlatova cca 15 minut. Nejvíc chleba chutná s olejem a balzamikovým octem.