Podzim je sezonou jablek a také jablečných koláčů, štrúdlů, crumble a kompotů. Pro přípravu každé z těchto pochoutek se hodí zcela jiný druh jablek a abyste letos v obchodech dlouho netápali, přinášíme vám malý průvodce jablečným světem. Zakousněte se dle libosti!
Pink lady
Pink Lady jsou sladká červená jablka prvotřídní kvality, která jsou velmi oblíbená pro svou vůni i chuť, ale jejich cena je bohužel vyšší. Označení Pink Lady je ochrannou známkou pro odrůdu zvanou Cripps Pink, která vznikla křížením odrůdy Golden Delicious s jablky Lady Williams.
Jedná se o nejaromatičtější odrůdu jablek a skvěle se hodí na přípravu crumble.
Golden Delicious
Golden Delicious patří mezi jednu z nejoblíbenějších a nejstarších známých odrůd. Barva jablíček je žluto-zelená a mohou se vyskytovat oranžové flíčky. Struktura je jemná, pevná a šťavnatá.
Tato odrůda je ideální pro přípravu různých jablečných koláčů, například francouzského obráceného koláče Tarte Titin.
Red Delicious
Mutací odrůdy Golden Delicious vznikla červená podoba tohoto druhu jablek – Red Delicious. Jejich dužina je pevná, šťavnatá a sladká.
Red Delicious se výborně hodí do salátů a studené kuchyně.
Jonagold
Křížením druhu Golden Delicious a odrůdy Jonathan vznikla také odrůda Jonagold. Jde o jeden z nejoblíbenějších druhů jablek, který má vyvážený obsah kyselin a cukrů a je tak neobyčejně lahodný.
Výborně se hodí do pečení nebo k přípravě jablečného moštu.