Dostali jste jako přílohu v restauraci na talíř zeleninu sytých barev, na kterou by dostal chuť i zapřisáhlý odpůrce zeleniny? Připravte si podobnou zdravou, lákavou a barevnou přílohu také doma. Blanšírování je totiž technika, kterou zvládne úplně každý!
Technika blanšírování
- Přiveďte k varu větší množství osolené vody. Mělo by jí být dost na to, abyste po vhození zeleniny nepřerušili var.
- Do vroucí vody vhoďte zeleninu. Pokud chcete blanšírovat více druhů zeleniny, blanšírujte je postupně. Každý druh zeleniny totiž potřebuje jinak dlouhou dobu. Obecně platí vaření od jedné do pěti minut, tak, aby zelenina nebyla ani tvrdá ani měkká, zkrátka tak akorát.
- A nakonec to nejdůležitější. Do velké mísy nalijte studenou vodu a zasypte ledovými kostkami. Blanšírovanou zeleninu do ní vhoďte a prudce ochlaďte.
- Zeleninu můžete skladovat v lednici a použít později (zakrytou zeleninu můžete skladovat do druhého dne). Před použitím ji jen ohřejte, například na pánvi s trochou másla nebo olivového oleje. Ohřívat můžete i v horké vodě nebo ve vývaru, ale dejte si pozor, aby voda nedosahovala bodu varu.
TIP: Blanšírovanou zeleninu můžete vhodit do polévky, omáčky nebo zeleninového jídla, za minutu se prohřeje.
Co můžete blanšírovat:
Zelené fazolky, hráškové lusky, brokolici, jarní cibulku, cuketu, hlávkovou kapustu, chřest, mrkev a mnoho dalších druhů zeleniny.
TIP: Takto připravená zelenina je vhodným doplňkem studených i teplých salátů.