Posílat Marušku pro jahody v lednu se zkrátka nevyplácí. V dobře zásobených supermarketech velké červené jahody sice najde, ale chutnat budou skoro jako voda a po vitamínech zbyla možná tak homeopatická dávka. Vybírat si sezónní ovoce, zeleninu, houby, ale také třeba maso, se vyplatí z hlediska chuti i ceny. Proto jsme pro vás připravili přehled toho, na čem si pochutnáte v jednotlivých měsících v roce.
Květen
Jaro je v plném proudu, odkládáme zimní svetry a bundy a začínáme pomalu myslet na plavkovou sezónu. Naštěstí je květen bohatý na různé druhy zeleniny a kromě pokračující sezóny chřestu se k němu přidávají také ředkvičky, pažitka hlávkový a ledový salát, kedlubny, mangold a špenát. Na trhu je stále dostatek nových brambor a polníčku a ke konci května už Marušku s klidem můžete poslat pro první jahody. Při procházce do lesa už nemrzne, proto si můžete nasbírat například čirůvky májovky, šupinatky měnlivé, špičky obecné.
Červen
Léto klepe na dveře, děti se těší na prázdniny a všude to voní čerstvým ovocem a zeleninou. Červen je jeden z nejlepších měsíců v roce, co se týče jídelníčku, protože nás po dlouhém zimním období čeká úroda jahod a třešní, brokolice, cukety, fazolek, hrášku, květáku, mladé mrkve, rajčat a kopru. Červen je proto také měsícem koprové omáčky! A až vás omrzí, vyrazte do lesa a připravte si lišky na smetaně. Místo masa se v červnu hodí zařadit do jídelníčku ryby a mořské plody.
Červenec
A je to tady! Léto je v plném proudy a my si užíváme letního grilování různých druhů masa, ryb a zeleniny, zmrzliny, ledových drinků a pikniků v přírodě. V kuchyni máme díky úrodě višní, třešní, rybízu, malin, lesních jahod, angreštu, borůvek, okurek nakládaček, karotky, cuket, hrášku opravdu co zavařovat. Na trhu najdeme také nepřeberné množství zeleniny od různých druhů salátů, přes rajčata, cukety, kedlubny, květák, až po okurky. Ke všem pokrmům můžeme navíc přidat také houby, protože teď je ta pravá chvíle vydat se sbírat hříbky!
Srpen
Houbařská sezóna je v plném proudu také v srpnu a pochutnáte si na hřibech i holubinkách. Ke všem červencovým dobrotám se přidává cukrová kukuřice, kterou můžete vyzkoušet jen tak vařenou se solí, nebo jí rovnou přihodit na gril k masu. Nezapomeňte si nasbírat majoránku na bramboračku a bramboráky a dosyta si užít lilku, patyzónu, rajčat, letních jablek a hlavně melounů!
První díl: Jak jíst levně a zdravě? Kupujte sezónní potraviny! (1.díl) najdete zde.
Autor článku: Eva Kožušníková