Umět uvařit chutnou a dobře vypadající rybí polévku patří mezi základní dovednosti v kuchyni. Konec konců se jedná o štědrovečerní jídlo, jež je základem každého milovníka těchto svátků, a to i ve chvíli, kdy ryby nejíte. Není špatné umět rybí polévku alespoň připravit. Pomocí ní bezesporu přilákáte ke stolu větší množství lidí ze své rodiny. Jak tedy připravit tuto pochoutku?
Připravujeme rybí polévku
Co budeme na přípravu rybí polévky potřebovat? U přípravy rybí polévky se neobejdete bez 450 g kapřího masa, 125 g jiker, nového koření, bobkového listu, mrkve a cibule. Dále si na stůl připravte také šalotku, polovinu celeru, petržel a muškátové oříšky. V neposlední řadě by u rybí polévky neměly chybě také tyto ingredience: rohlík, lžíce másla, sůl a pepř. Teprvé poté se můžete pustit do samotné přípravy rybí polévky. Připravíme si kastrol, do kterého přidáme hlavu ryby, odřezky a skelety. Následně přidáme kuličky černého pepře a nové koření s bobkovým listem.
Poté se přesuňte k dalším surovinám. Vezměte si mrkev, cibuli, celer a petržel. Všechny tyto zmíněné ingredience rovněž přidejte do kastrolu, kde již máte výše uvedené potraviny. V dalším kroku do hrnce přidáme studenou vodu, jež trochu osolíme. Ve chvíli, kdy se polévka začne vařit, odstraňte z povrchu veškerou pěnu. Po odstranění pěny necháme polévku přibližně 15 až 20 minut vařit na mírnějším ohni. V druhé fázi se musí vývar přecedit. Máte proces splněn? Výborně, můžete se přesunout ke třetímu kroku přípravy rybí polévky.
Pokračujeme s přípravou rybí polévky
Nyní si nakrájíme šalotku, kterou si na másle orestujeme. Poté vezměte opět mrkev a kořen petržele. Tyto ingredience nastrouháme a znovu přidáme do hrnce, ve které máme šalotku. Takto necháme orestovat. Při procesu se neobejdete bez přidání dvou lžíc hladké mouky. Pomocí této mouky docílíte klasické jíšky. Po zhotovení je nutné zalít rybím vývarem a celou polévku promíchat. Polévku lze dochutit muškátovými oříšky. Následně přidáme do polévky jikry. V této fázi taktéž necháme povařit. Tentokrát ale na pouhých 5 minut. Během této doby je nutné hlavu zbavit masa a přidat do hrnce.
Rohlík nakrájíme a necháme jej péct na 140 stupňů celsia, a to dozlatova. Rohlík se po servírování vloží přímo do polévky, kterou již budete mít na svém talíři. Ne každý si rohlík v rybí polévce dopřává. Záležet tak bude na jednotlivém strávníkovi.