Sklenička dobře vychlazeného vína neurazí v žádném počasí, ale v létě na zahrádce chutná přeci jen ještě o něco lépe. Jak i v letních teplotách zajistit, že bude víno perfektně vychlazené?
1) Správná teplota podávání
Červená vína se vychutnávají při teplotě 15-18°C, proto není potřeba je předem příliš vychlazovat. Lehká červená vína chutnají nejlépe při 13-15°C.
Suchá bílá vína je ideální podávat při teplotě od 10 do 13°C a všechna ostatní se vyplatí vychladit na 8-10°C. Tak si jejich chuť totiž nejlépe vychutnáte.
2) Zapomeňte na led
Napadlo by vás snad ředit dobré víno vodou? Zkrátka zapomeňte na kostky ledu ve skleničce.
3) Zamrazte kuličky hroznového vína
Ovoce je dobré pro zdraví. A víte co? Navíc se hodí přihodit do vína. Místo ledových kostek zamrazte kuličky hroznového vína a vhoďte je do skleniček.
4) Připravte nádobu s ledem
Abyste láhev vína udrželi vychlazenou, ponořte jí do nádoby naplněnou kostkami ledu. Nebude tak nutné jí po každém dolití ihned vracet do lednice.
5) Přidejte sůl
Samozřejmě nemyslíme do vína, ale do nádoby s vodou a ledem, do které pokládáte láhev. Sůl pomůže udržet nízkou teplotu.
6) Vynechte mrazák
Jistě se jedná o nejjednodušší řešení, které napadlo snad každého. Jenže příliš rychlé a intenzivní ochlazení může zničit vůni a víno tak přijde o svojí podstatnou část kvality.
7) Dejte přednost lednici
Další z možností, jak víno správně vychladit je zabalit láhev do vlhké utěrky a umístit jí do lednice.
Zdroj: http://www.madmoizelle.com/