iMnam.cz
  • Mňam TV
    • Novinky
    • Pořady
    • Program
    • Jak naladit v TV?
    • Kariéra
  • Recepty
    • Recepty Josefa Maršálka
    • Předkrmy
    • Polévky
    • Saláty
    • Těstoviny
    • Maso
    • Ryby a mořské plody
    • Vegetariánské
    • Dezerty
    • Nápoje
  • Inspirace
    • Suroviny
    • Postupy při vaření
    • Novinky v gastronomii
    • Směry ve výživě
    • Vychytávky při vaření
  • Kuchyň
    • Testujeme za vás
    • Tipy pro hospodyňky
  • Zdraví
  • Soutěže
  • Škola vaření
    • Vaření
    • Pečení
    • Diváci se ptají
  • Hobby TV – to nejlepší pro Váš domov
  • Mňau TV – pro všechny milovníky zvířátek
  • Hobby Shop – nákupní galerie

iMnam.cz

  • Mňam TV
    • Novinky
    • Pořady
    • Program
    • Jak naladit v TV?
    • Kariéra
  • Recepty
    • Recepty Josefa Maršálka
    • Předkrmy
    • Polévky
    • Saláty
    • Těstoviny
    • Maso
    • Ryby a mořské plody
    • Vegetariánské
    • Dezerty
    • Nápoje
  • Inspirace
    • Suroviny
    • Postupy při vaření
    • Novinky v gastronomii
    • Směry ve výživě
    • Vychytávky při vaření
  • Kuchyň
    • Testujeme za vás
    • Tipy pro hospodyňky
  • Zdraví
  • Soutěže
  • Škola vaření
    • Vaření
    • Pečení
    • Diváci se ptají
Makrely

Jak perfektně připravit ryby

Kolem způsobu zpracování ryb panuje mnoho nejasností. Pořídit volně žijící nebo uměle chované? Čerstvé nebo mražené? Celé nebo porcované? Při návratu domů přijdou na řadu další důležité otázky. Jaký způsob přípravy zvolit? Jak poznat, že je maso hotové? Pokud přípravě ryb porozumíte z teoretického hlediska, naučíte se připravit perfektní rybu za každých okolností.

 

Čerstvá nebo mražená
Čerstvá ryba je jednoznačně nejlepší. Nicméně mražená může být lepší volbou, než „čerstvá“, která cestovala do obchodu několik dní. Ryby se snadno kazí.

 

Jak ryby zmrazit
Kvalita mražených ryb závisí na použité metodě mražení. Ryby jsou ze 70 % tvořeny vodou a čím déle trvá její mražení, tím větší vznikají ledové krystaly a následné praskliny v buňkách tvořících maso. Pokud je pomalu zmražená ryba rozmrazena a připravena, může toto poškození buněk způsobit ztrátu vlhkosti, smršťování a vysychání rybího masa. Nejlepším způsobem je rychlé zmražení přímo ve vodě při – 40 °C a následné „ohřátí“ na -23 °C během následujících pěti hodin. Díky tomuto procesu jsou zahubeni parazité a omezeno smršťování a vysušování při rozmražení.

 

Které druhy jíst raději čerstvé
Tučné ryby s hutným masem, například losos královský, jsou lépe zmrazitelné než ryby s libovým jemným masem, jako je treska skvrnitá. Treskovité ryby navíc obsahují vysoké množství trimethylaminu N oxidu (TMAO), který se rozkládá na páchnoucí dimethylamin a formaldehyd. Po rozmražení jsou proto tyto druhy náchylnější k tomu být „cítit rybinou“. V mase rozmražených treskovitých ryb může docházet také k denaturaci, během níž dochází k rozpadu bílkovin a maso dostává suchou, houbovitou konzistenci.

 

Jak ryby tepelně zpracovat?
Pokud si nejste jistí, jakou přípravu ryby zvolit, řiďte se následujícím pravidlem: Netučné ryby je nejlepší připravovat za použití vody, vařením nebo v páře. Tučným rybám naopak prospěje suchá příprava na pánvi, grilování, smažení a pečení. Středně tučné ryby mohou být připravovány jakkoliv.

 

NETUČNÉ RYBY (0 % – 3 %)
Treska, Sýček, Platýz, Ďas, Cípal, Okoun, Chňapal, Štíhlice

 

STŘEDNĚ TUČNÉ RYBY (3 % – 10 %)
Sardel, Sumec, Štika, Losos, Žralok, Jeseter, Mečoun, Tilapie, Tuňák, Pstruh

 

TUČNÉ RYBY (10 % +)
Kapr, Zlak machový, Úhoř, Sleď, Makrela, Máslová ryba, Sardinky

 

 

Jak perfektně připravit ryby was last modified: 15 července, 2019 by Kateřina Fišerová
Kateřina Fišerová

Mohlo by vás zajímat

Bezový sirup zmírňuje kašel a teplotu. Připravte si ho doma!

Nevyhazujte dýňová semínka, obsahují velké množství vitaminů

Víte, proč jíst švestky?

Nevíte, co k dnešnímu obědu? Natrhejte si ho v přírodě!

Proč zařadit rakytník do jídelníčku?

Tajný recept na nejlepší domácí chipsy!

Partneři

ZNÁTE Z TV

  • Pečené batáty aneb rychlá večeře pro celou rodinu

  • Květáková polévka krok za krokem

  • Máslo nebo margarín, jaká surovina je lepší?

  • Co byste měli vědět o česneku

  • Zlatka_Otavova

    Jak připravit perfektní sněhové pečivo? Radí odbornice Zlatka Otavová

  • Jaké suroviny jíst v lednu: Polníček nabitý vitamíny

Tipy pro zdraví

  • Máslo nebo margarín, jaká surovina je lepší?

  • Co byste měli vědět o česneku

  • Ovoce přináší moho výhod pro naše zdraví

    Zpátky do formy po svátcích: Recepty na jídla, po kterých nepřiberete

  • Chraňte se před koronavirem, jezte vitamin D! Ve článku se dozvíte, v jakých jídlech ho naleznete

  • Jak nepřibrat na homeoffice? Tyhle potraviny zařaďte do jídelníčku

Mňam TV

Mňam TV

Provozovatelem televizního vysílání programu Mňam TV je společnost S & P Broadcasting a. s., se sídlem Dukelských hrdinů 976/12, 170 00, Praha 7, Holešovice, IČ: 04117310 („SPB“).

S SPB můžete kdykoliv navázat kontakt na shora uvedené adrese sídla nebo v běžné pracovní době na telefonním čísle: +420 736 102 018, případně na emailové adrese info@spbroadcasting.cz

Orgánem dohledu nad provozováním televizního vysílání programu Mňam TV je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, Škrétova 44/6, 120 00  Praha 2, Česká republika, www.rrtv.cz

iMnam.cz

  • Novinky
  • Osobnosti
  • Jak naladit v TV?
  • Pořady
  • Program
  • Kariéra
  • Kontakt
Facebook Instagram Youtube Email

2021 © S&P Broadcasting a.s., Dukelských hrdinů 976/12, 170 00, Praha 7. Všechna práva vyhrazena.