K snídani ochucený jogurt nebo koláč, k obědu knedlo zelo, k večeři chleba se salámem. Jsme navyklí na určité potraviny, jejichž výběr opakujeme. A co si budeme povídat, měnit jakékoliv zvyky je velmi těžké. Pokud se rozhodnete začít dělat postupně jednu malou změnu ve svém jídelníčku za druhou, v budoucnosti se vám to mnohonásobně vyplatí. Češi všeobecně jí málo vlákniny, a to je podle vědeckých studií jedna z příčin vzniku civilizačních onemocnění. Poradíme vám, co dopsat do nákupního seznamu, abyste měli jistotu, že organismu dodáváte dostatek vlákniny a chráníte ho tak před nemocemi.
Co se děje, když vláknina chybí
- zácpa a další problémy s trávicím traktem (chodíte nepravidelně na toaletu)
- vznik žlučových kamenů
- možnost onemocnění srdce, cév
- špatné vstřebávání tuků v těle
- možnost vzniku dalších civilizačních nemocí
Nejvíc vlákniny přijímáme v ovoci a zelenině, velké množství jí je také v celozrnném pečivu, cereáliích. Podle studií organismus lépe využije vlákninu z obilovin než z ovoce a zeleniny. Vláknina se uměle přidává také do různých potravin, například do jogurtů nebo jogurtových nápojů. Doporučuje se jíst také při dietách, protože navozuje pocit sytosti.
Seznam potravin bohatých na vlákninu najdete na následující straně