S největší pravděpodobností čas od času zakoupíte zmražené maso. Jakmile se ho snažíte rozmrazit, snadno se může stát, že následně nemá takovou chuť a kvalitu, jakou by mělo mít. Je to zapříčiněno tím, že se dopouštíte několika chyb. Maso je potřeba rozmrazit podle určitého postupu. Jedině tak zůstane kvalitní a chutné. Víte, co máte dělat?
Jak rozmrazit maso?
Pokud kupujete čerstvé maso, žádných chyb se nejspíš nedopustíte. Zvlášť ve chvíli, kdy maso ihned zpracujete. Jakmile jej vložíte do mrazáku a po několika dnech ho budete chtít zpracovat, už se snadno můžete dopustit chyb. Něco málo jsme vám naznačovali v předchozím odstavci. Dodržte pár pravidel a uvidíte, že vámi zakoupené maso neztratí jednak chuť a jednak kvalitu. První chybou je doba zamražení.
Nemyslete si, že vám maso v mrazáku vydrží několik měsíců. Je nutné vědět, jakou máte nastavenou teplotu. Bude-li vaše teplota v mrazáku -18 stupňů celsia, pak maso vydrží přibližně 4 až 6 měsíců. U teploty pohybující se od -10 do -12 už jsou to ovšem 2 až 4 týdny. Máte-li v mrazáku poloviční teplotu, tedy přibližně -5 stupňů celsia, maso vydrží maximálně 1 týden. Dalším pravidlem je správné zabalení. Maso v žádném případě nepokládejte bez obalu do mrazáku. Právě tím ztratí jak chuť, tak následně i kvalitu.

Nevyužijete rozmrazené maso?
Mnoho lidí se dopouští stejné chyby. Vytáhnuté maso, které rozmrazí se poté snaží znovu zamrazit. Toto rozhodně nedělejte. Maso už zkrátka budete muset zpracovat celé. Maso by nemělo být zamraženo po druhé. I přes to si to někteří lidé neuvědomují. Pokud chcete maso rozmrazit, zkuste to přes lednici. Maso vytáhnete z mrazáku a následně vložíte do lednice. Maso se sice bude rozmrazovat pomalu, ale za to kvalitně. Nevyplácí se využívat různé způsoby, jak docílit rychlejšího rozmrazení.
Poslední možností je vložit maso do studené vody a tu neustále vyměňovat. I tento způsob se považuje za kvalitní, jež ponechá kvalitu masa i jeho chuť.