Do základu mnoha jídel patří na jemno nakrájená cibule. Při jejím loupání ale často tečou slzy proudem a kombinace neostrého vidění s ostrým nožem v ruce se rychle stává poněkud nebezpečnou. Nebo ještě hůř! Čekáte hosty a cibule naprosto zničí vaší hodinovou snahu o kouřové líčení očí. Tak už neplačte a přečtěte si tipy, jak cibuli oloupat bez jediné slzičky.
1. Používejte dobře naostřený rovný nůž – Použitím ostrého hladkého nože se vyhnete rozdrcení cibule a tím zbytečného uvolňování většího množství šťávy.
2. Větrejte – Otevřete okno nebo pusťte ventilaci.
3. Potřete čepel nože citrónovou šťávou – Kyselost citrónu převáží kyselost cibule.
4. Uchovávejte cibuli v chladu – Před krájením dejte cibuli na chvíli do mrazáku nebo na 15 minut do lednice.
5. Žvýkejte chleba – Oblíbeným trikem našich babiček bylo dát si do úst kousek chleba a při krájení cibule žvýkat. Trik je ovšem zřejmě pouze v tom, že se při žvýkání na pálení očí budete méně soustředit.
6. Dejte si mezi zuby zápalku – Dalším oblíbeným trikem našich babiček je škrtnout sirkou, sfouknout a dát si dřevěný konec mezi zuby. Kouř ze sirky tak půjde přímo do nosu a přebije vůni cibule.
7. Vyndejte vnitřek cibule – Největší koncentrace kyselin se nachází v prostřední části cibule. Před krájením jí odstraňte.
8. Nasaďte si potápěčské brýle – Vaše oči i nos zůstanou v bezpečí a bezpečně pobavíte také okolí.
9. Vyplázněte jazyk – Tohle zaručeně vyzkoušejte. Sice si nejsme jistí, zda to funguje, ale každopádně se dobře pobavíte.
Autor článku: Eva Kožušníková