Čerstvé vejce poznáte jeho ponořením do nádoby s vodou. Pokud zůstane ležet na dně, je čerstvé. Pokud naopak vyplave napovrch, čerstvé není a nemělo by se konzumovat. Pro přípravu vajec, jako levné a chutné suroviny, existuje nepřeberné množství možností. Některé z nich možná dobře znáte, jinými se můžete inspirovat a zdokonalit se.
Pomalu vařené vejce
Pomalu vařené vejce za použití techniky sous-vide je trumfem mnoha profesionálních kuchařů a splňuje standardy vysoké gastronomie.
Jak na přípravu? Pomalu vařené vejce je třeba připravovat… pomalu. Z lednice vyndejte vejce alespoň hodinu před přípravou. V hrnci ohřejte vodu na 64°C a tuto teplotu neustále udržujte. Vejce vařte 60 až 65 minut.
S čím kombinovat? Perfektní kombinaci získáte například kombinací vejce s medem, citrónem, muškátovým oříškem a zeleninou.
Sázená vejce (volské oko)
Sázené vejce je jedním z nejjednodušších receptů vůbec, který ovšem neztrácí na chuti! Žloutek zůstává krásně tekutý a bílek lehce křupavý.
Jak na přípravu? Na malou pánvičku dejte trochu oleje a zahřívejte na střední teplotu. Při rozbíjení vejce do pánve dejte pozor, abyste nerozbili žloutek. Nechte několik minut, osolte a opepřete.
S čím kombinovat? S grilovanou zeleninou nebo třeba jen tak na toustu s avokádem.
Vejce En cocotte
Vejce En cocotte se smetanou, jsou neuvěřitelně rychlé na přípravu a zároveň výboné.
Jak na přípravu? Existuje více možností, jak vejce En cocotte připravit. Můžete je připravit v hrnci, v troubě nebo ve vodní lázni při teplotě od 160 do 240°C po dobu 5 až 15 minut, nebo v mikrovlnné troubě během 30 vteřin na nejvyšší výkon.
S čím kombinovat? Základem je smetana, sůl a pepř. Opět výborně chutnají s pečivem a zeleninou.
Vejce Benedikt
Nezapomeňme ani na velkou klasiku pro nedělní brunch, oblíbené vejce Benedikt.
Jak na přípravu? Připravte ztracená vejce a dejte je do rozkrojených anglických muffinů. Přidejte další přísady podle chuti a nálady.
S čím kombinovat? Na nedělní brunch si můžete připravit americkou klasiku v podobě vejce Benedikt, slaniny, rajčátek a jarní cibulky s bramborami.
Míchaná vejce
Krémová míchaná vejce si můžete vychutnat samotné, nebo v doprovodu dalších dobrot.
Jak na přípravu? Existuje nepřeberné množství receptů na míchaná vejce. Všechny začínají rozbitím vajec do mísy, přidáním soli a pepře a důkladným promícháním vidličkou. Obsah misky vylijte na rozehřátou pánev a bez přestání míchejte. Nakonec přidejte trochu mléka. Příprava je možná i v malém kastrůlku ve vodní lázni a pro netrpělivé i v mikrovlnné troubě. Mléko je možné nahradit smetanou, pro získání ještě krémovější konzistence.
S čím kombinovat? Do míchaných vajec můžete přidat cibulku, čerstvé bylinky, různé druhy sýrů nebo kvalitní šunku.
Jak se stát expertem na přípravu vajec (1.díl) si můžete přečíst zde.
Zdroj: http://madame.lefigaro.fr