Každá země si nese svou kulturu a tradice i co se týká stolování. Před tím, než zasednete ke stolu na dovolené v Japonsku nebo třeba i jen v japonské restauraci, naučte se, jaké zvyky se při jídle dodržují a ochutnejte tak kromě nových chutí i trochu japonské kultury.
Jídlo ze servírovacích talířů si nejprve přendejte na vlastní talíř. Kromě toho, že jde o japonský zvyk, tento způsob stolování snižuje množství bakterií, které se snadno šíří, pokud jí více lidí z jedné mísy nebo talíře.
Veškeré jídlo jezte hůlkami. Při konzumaci některých jídel a polévek nicméně může být vhodné použít také lžíci. V tom případě vám bude s jídlem lžíce přinesena.
Během jídla držte misku s rýží nebo polévkou v jedné ruce. Ve druhé ruce držte hůlky, kterými si budete rýži z misky nabírat.
Větší kusy jídla krájejte pomocí hůlek. Na hůlky jemně zatlačte a jejich pomocí od sebe jídlo oddělte.
Jednotlivé kusy sushi jezte vcelku. Jednotlivé kousky jsou ochucovány a tvarovány jako celek a měly by být jako celek dány do úst.
Snězte všechno, co vám bylo naservírováno na vlastní talíř. Japonská kultura považuje při stolování za slušné, když sníte vše, co máte na talíři. Včetně posledního zrnka rýže.
Při konzumaci alkoholu dolévejte ostatním. Když se v Japonsku podává alkohol, je zvykem dolévat ostatním u stolu dříve, než doplníte vlastní sklenici.
Ve všech pokrmech používejte minimální množství sójové omáčky. Její nadměrné množství může přebít chuť japonské kuchyně. Za neslušné může být také plýtvání omáčkou, kdy použijete více, než stačíte sníst.
Zdroj: http://www.wikihow.com