V článku Jak správně připravit dýni hokkaido? jsem vám ukázali, jak správně pracovat s velmi oblíbenou dýní hokaido. Dnes se zaměříme na její méně známou kolegyni, která nabízí zábavnou strukturu a báječnou chuť. Byla by zkrátka škoda ji nevyužít!
Proč s ní vařit?
Jak už název napovídá, dužina špagetová dýně dlouhými vlákny opravdu připomíná oblíbené těstoviny. Narozdíl od nich se však vyznačují nízkou kalorickou hodnotou. Ocení ji také lidé, kteří se chtějí vyhnout lepku.
Jak špagetovou dýni připravit?
Špagetová dýně se nejčastěji připravuje dvěma způsoby – vařením a pečením. Před vařením ji nejprve důkladně omyjte, rozkrojte napůl a odstraňte jadřinec se semínky. Na několika místech dýni propíchejte nožem, aby mohla unikat pára a dejte vařit v dostatečném množství vody. Dýně by měla být měkká asi za 30 minut. Pak stačí dužinu rozdělit na vlákna a ochutit vaší oblíbenou omáčkou.
Pokud se rozhodnete pro pečení, překrojte dýni napůl, odstraňte semínka a opět propíchejte nožem. Dýni můžete ochutit olivovým olejem, solí, pepřem případně dalším oblíbeným kořením. Pečte v troubě předehřáté na 180°C do změknutí.
S čím kombinovat?
S vaší oblíbenou omáčkou na těstoviny, sýrem, opraženými ořechy, bylinkovým pestem, sušenými rajčaty… zkrátka s čímkoliv vás napadne 🙂