Kvalitní nůž je v kuchyni základem. Bez něho neuděláte prakticky žádnou důležitou činnost, jež se týká vaření. Zajímat byste se měli o několik bodů, které jsou při výběru kvalitního kuchyňského nože důležité. Jedině tak si pojistíte to, že vámi vybraný nůž bude skutečně kvalitní. Je potřeba, aby nebyl příliš těžký, ale zároveň zůstal odolný a vydržel nějakou tu manipulaci.
Jak vybrat správný nůž?
Prvním bodem je materiál čepele. Mezi ty nejčastější materiály patří nerezová ocel, keramika nebo uhlíková ocel. Veškeré tyto materiály se dají považovat za relativně kvalitní, lehké a převážně nerezové. I to je důležitým bodem při výběru kuchyňského nože. Délka čepele se bude odvíjet od toho, na jakou činnost nůž používáte. Je-li délka čepele od 5 do 12 cm, hodí se tyto nože na krájení a loupání zeleniny, malých potravin nebo ovoce. Čepel o délce 13 až 20 cm se naopak hodí na větší ovoce, krájení masa nebo větší zeleniny. Poslední délkou čepele je rozměr od 20 do 25 cm. Tyto nože jsou skvělé na krájení pečiva a cukrářských věcí.
Dalším bodem je tvar čepele. Nedá se říct, jaký tvar je správný, protože každý z nich je určený pro jinou činnost. Tvar tedy vybírejte podle toho, na jakou činnost budete vámi nově zakoupený kuchyňský nůž používat. Mezi nejčastější činnosti patří plátkování, krájení nebo vykosťování. Poslední činností je filetování. Správné ostří nože poznáte tak, že končí až u záštity. Není-li tomu tak, pak se vám s nožem bude hůře pracovat. S horšími noži budete mít každým dnem stále větší a větší problémy. Jak tvrdá by měla být čepel? I na tom záleží.
Tvrdost čepele
I podle tvrdosti čepele poznáte, jak je nůž kvalitní. Mezi kvalitní nože počítáme ty, jejichž hodnota se pohybuje v rozmezí od 50 do 60 HCR. Jsou pochopitelně i kuchyňské nože, které mají tyto hodnoty mnohem vyšší. Jedná se však už o profesionální a velice kvalitní nože. Posledním bodem je samotná rukojeť. Rukojeť je stejně, jako čepel vyráběná z několika z materiálů. Vy byste se měli zaměřit nejenom na kvalitu, ale i váhu. Ideálním materiálem je ten, který je lehký, za to však dostatečně kvalitní.