Nejlepší je rozhodně vypěstovat vlastní zásoby bylinek a brát si je čerstvé, vždy podle potřeby. Pokud máte vlastní zahrádku nebo dvorek, je vyhráno! A jestli nemáte to štěstí, nezoufejte: na základní bylinky bude stačit i slunný parapet.
Vypěstujte si je sami
Za oknem se bude dařit bazalce, pažitce, rozmarýnu, tymiánu, oreganu, petrželi, šalvěji, estragonu i keříku bobkového listu. Žijete ve městě a slunce blokuje vysoká stavba? Pak se zaměřte na bylinky, které nepotřebují příliš světla, jako je máta nebo kerblík. Pěstování bylinek má ještě jednu výhodu: rozzáří a zútulní váš domov! Zkuste zajímavé varianty jako je fialová šalvěj nebo kvetoucí česneková pažitka.
Pověste je a nechte uschnout
Bobkový list, kopr, majoránka, oregano, rozmarýn a tymián: to jsou bylinky, které velmi dobře schnou, tak proč si jich pár nenasušit? Stačí je svázat dohromady a pověsit hlavou dolů asi na dva týdny. Po usušení je uchovávejte v označených vzduchotěsných nádobách.
Jak je správně skladovat
Když si koupíte bylinky nebo salát a přinesete je domů, vyjměte je z plastových obalů. Naplňte dřez nebo velkou mísu velmi studenou vodou a namočte je na pět až deset minut. Poté je lehce (otřepáním) osušte a zabalte do několika vrstev navlhčené papírové utěrky. Zabalte do plastového sáčku a vložte do lednice. Mnoho lidí dává bylinky do sklenice s vodou, ale ve skutečnosti to příliš nepomáhá. Bylinky a listy salátu lépe vstřebávají vlhkost listy než stonky.
Vlhkost v takto nastaveném mikro prostředí funguje dvěma způsoby. Zaprvé, přebytečná voda bude vstřebána papírovou utěrkou a bylinky nebudou „plavat“: přebytek vody vede k hnilobě a mazlavosti. Zadruhé, bylinky budou mít dostatek vlhkosti, kterou mohou absorbovat dle potřeby, a tak nezvadnou a nebudou zplihlé.
Tipy a triky z čínské kuchyně
Pro ten nejlepší křupavý salát můžete zkusit last minute ledovou lázeň. Tato technika se často používá v čínských restauracích, kde připravují ultra křupavé „šálky“ z ledového salátu na san choi bao. Když listy na pár minut ponoříte do ledové vody, získáte extra křupavé a čerstvé salátové listy.