Lilek má velmi široké použití v kuchyni. Výtečný je například v pomazánce s čerstvým chlebem nebo toastem. Obsahuje provitamín A a skupinu vitamínů B, dále železo, hořčík, vápník, zinek.
Ingredience:
- 1 lilek
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce másla
- 1 hrst nasekaných bylinek (petržel, pažitka, kopr, bazalka)
- čerstvý křupavý chléb
- sůl
- pepř
Postup:
- Pečte lilek v troubě vcelku, dokud uvnitř nezměkne, navrchu má být připálený, nebojte se toho.
- Lilek nechte jen trochu zchladnout, abyste s ním mohli pracovat a oloupejte ho.
- Společně se šťávou, která z něj vyteče, ho rozmačkejte vidličkou.
- Ještě vlažný lilek smíchejte s máslem a dochuťte solí a pepřem.
- Pomazánku namažte na čerstvý chléb (výborná je i kombinace s chlebem z toasteru). Posypte čerstvými bylinkami a podávejte.