Při rekonstrukci kuchyně musí padnout nemálo důležitých rozhodnutí a jedním z nich je výběr dlaždiček. Jsou vhodnější porcelánové nebo keramické?
Porcelán je typem keramiky, ale porcelánové a keramické dlaždičky se liší materiálem, ze kterého jsou vyrobeny a způsobem jejich pálení při výrobě. Keramické dlaždičky jsou vyrobeny smícháním hlíny, písku a minerálů, zatímco ty porcelánové se skládají z větší části z písku a rafinovaných materiálů. Porcelán je také při vypalování vystaven vyšší teplotě a tlaku. Oba materiály jsou vhodné pro použití v kuchyni, ale poměrně dost se liší svými vlastnostmi a cenou. Co brát při rozhodování v úvahu?
Hustota a absorpce vlhkosti
Jemnější zrnitá surovina a proces vypalování dělají dlaždice z porcelánu mnohem hustší než ostatní keramické dlaždice. Právě díky hustotě je porcelán odolnější vůči škrábancům a štěpení. Porcelánové dlaždice navíc nasají méně vlhkosti ze vzduchu, rozlité tekutiny nebo šlápoty. Zkrátka se na nich jen tak neuchytí omáčky, přísady při vaření a různé potraviny, které nechtěně spadnou nebo cáknou na zem nebo na stěnu.
Na některé keramické dlaždičky se během výroby přidává tenká skleněná glazura, která také napomáhá k větší odolnosti vůči vlhkosti a absorpci skvrn.
Výdrž dlaždic
Porcelánové dlaždičky nebudou tolik trpět častým chozením po nich a jsou méně náchylné ke zničení kuchyňským nábytkem, jakým jsou zejména židle. Na některých porcelánových dlaždičkách se jejich barva udrží po celou dobu a pokud se část odštěpí, změna není tak patrná jako v případě keramických dlaždic pokrytých glazurou.
Náklady a omezení
Porcelánové dlaždice jsou kvůli svým vlastnostem (například zmíněná odolnost) často o dost dražší než keramické. Otázkou proto zůstává, zda jste si ochotní připlatit za kvalitu. Kvůli vysoké hustotě se s porcelánem navíc také obtížněji pracuje. Pokud si plánujete dlaždice sami pokládat, budete potřebovat diamantovou kotoučovou pilu.
Zdroj: http://homeguides.sfgate.com