Začal jsem s oblastí Piemont (region na severu Itálie), která je i na italské poměry neobyčejně pestrá pokud jde o počet odrůd pěstovaných pro výrobu vína – podle některých zdrojů je to až 120 různých odrůd (a v celé Itálii asi k tisíci odrůd!). Dnes dovážíme vína i z několika dalších regionů, ale vína z Piemontu stále tvoří větší část naší nabídky.
Pomalu se k nám vplížilo typické podzimní počasí – pošmourno, lezavá zima. Jaké červené a bílé víno si otevíráte vy při posezení s přáteli, kde se podává sýr, chlebíčky?
Já osobně pro takovou příležitost volím červené víno Barbera d’Alba DOC z vinařství La Ca Nova a bílé víno Grifone delle Roveri, Gavi DOCG di Gavi z vinařství Bergaglio Cinzia. Obecně, v červených vínech bych doporučoval vybrat víno z odrůdy Barbera (mé nejoblíbenější odrůdy – snad i proto, že mladá vína Barbera mají podobný projev jako vína odrůdy Zweigeltrebe), která nabízí široké spektrum vín od lehkých ovocitých vín školených v nerezovém tanku až po komplexní vína ze starých keřů zrajících v barrique sudu, která se zcela vyrovnají velkým vínům Piemontu – vínům Barolo a Barbaresco.
V bílých bych podobně doporučil sáhnout mezi vína Gavi, která můžeme nabídnout od jemných vín s minerálním projevem po výrazná komplexní vína ze starých keřů (vína Salluvii respektive Rovereto, obě z vinařství Castellari Bergaglio).
Na závěr mám pro vás jednu praktickou otázku. Do čeho vína balíte, aby se cestou k zákazníkovi nerozbila?
Využíváme kurýrní službu, která má speciální program pro prodejce vín a zaručuje stoprocentně ruční (a šetrnou) manipulaci s přepravovanými zásilkami. Vína balíme a posíláme v originálních kartónových krabicích, ve kterých přijdou z vinařství. Některá vinařství používají originální krabice z tenké lepenky, u nichž hrozí možné poškození láhví při dopravě k zákazníkovi, v tom případě balíme jednotlivé láhve ještě do bublinkové fólie anebo použijeme kartón jiného vinařství.