Pokud jste milovníky sushi, pak rozhodně vyzkoušejte jeho zrychlenou a zjednodušenou domácí variantu podle receptu našeho chefa – sushi nemusíte jíst jen zabalené v mořských řasách! Naši rýži s krevetami jíte již za 20 minut.
Ingredience
- 200 g kulatozrnné rýže
- 200 g čerstvých krevet (neloupaných, nevařených)
- 4 lžíce rýžového octa
- 3 lžíce cukru
- 50 g mixu sezamových semínek (bílá + černá)
- sezamový olej
Postup
1. Dejte vařit rýži dle návodu na obalu. Krevety vyloupejte, případně můžete ponechat hlavičku a koncovou část ocásku. Pak každou podélně lehce nařízněte a odstraňte tmavá vlákna.
2. Hotovou rýži zceďte, vmíchejte do ní cukr a rýžový ocet.
3. Rozpalte pánev se dvěma lžícemi seznamového oleje. Ke krevetám přidejte 2-3 lžíce sezamového oleje a promíchejte. Když je pánev rozehřátá, opékejte krevety z obou stran do růžova. Každou druhou hotovou krevetu obalte v sezamových semínkách.
4. Rýži servírujte na talíř, k ní naskládejte krevety, střídejte obalenou a neobalenou v sezamu a můžete podávat.
Poznámky
Krevety můžete koupit čerstvé, nevyloupané, syrové, pak mají šedou až modrou barvu. Mražené krevety bývají vyloupané a jsou buď šedé (syrové) nebo růžové (předvařené). Kreveta patří do řádu desetinohých korýšů.