Některé zvyky, které jsme zdědili od našich babiček, bývají velice oblíbené, jako například pečení velikonočního beránka nebo mazance, barvení vajíček. Horší je to s vyfukováním vajíček, do kterého se nám už tolik nechce, protože co si budeme říkat, kdo chce mít dobrovolně ruce zamazané od bílku. Přinášíme vám postup, jak vajíčko jednoduše a čistě vyfouknout.
Budete potřebovat:
vejce
špejli
jar
jehlu
misku
1. Vejce nejprve opatrně, ale pořádně omyjte v jarové vodě a nechte vyschnout. Problém občas bývá razítko na vajíčku. Pomocí houbičky a tekutého písku ho setřete. Dávejte ale pozor na to, abyste neporušili skořápku.
2. Určete si dva body, kde na vajíčku uděláte dírku – na jeho spodní a vrchní části. Jehlu opatrně zapíchněte do jednoho bodu a jemně na něj ťukejte. Dávejte pozor, abyste nepřitlačili moc, na povrchu vajíčka by pak mohly vzniknout jemné prasklinky a skořápka by nemusela vydržet. Až vám na vajíčku vznikne dírka, opatrně v ní jehlou otáčejte, a tím ji zvětšíte tak, aby se do dírky vešla špejle. Stejně vytvořte i druhou dírku.
3. Vsuňte do vajíčka špejli a narušte strukturu bílku a žloutku. Pracujte stále velmi opatrně.
4. Přiložte vajíčko k ústům nad miskou a jemně foukejte. Jeho obsah by měl po chvíli trpělivého foukání stéci do misky.
5. Vyfouknutý žloutek a bílek schovejte na další použití. Prázdnou skořápku ponořte do misky s vodou a vypláchněte ji od zbytku bílku a žloutku. Nechte vyschnout a můžete začít skořápku zdobit.