„Housky s dírou uprostřed“, neboli bagely můžete dostat v několika vybraných obchodech či pekárnách. Pomalu se u nás rozrůstají restaurace specializované pouze na bagely a jsou stále populárnější. My dnes pro vás máme recept na domácí bagely. A můžeme vám říct, že jsou mnohem lepší než kupované. 🙂
Ingredience
- 2 lžičky sušeného droždí
- 2 lžičky cukr krystalu
- 0,3 l vody
- 500 g hladké mouky
- mák nebo sezamová semínka
- 1 lžička soli
Postup
1. Zalijte sušené droždí třemi lžícemi vlažné vody, posypte cukrem a nechte zakryté odstát 5 minut. 2. Poté přisypte mouku, sůl a dolévejte postupně zbylou vodu. Zpracujte ručně nebo v robotu. Těsto se nesmí lepit. 3. Těsto přikryjte a nechte zakryté hodinu kynout. 4. Předehřejte troubu na 180 °C. 5. Dejte na plotnu vařit větší množství vody. 5. Rozdělte těsto na 8 stejně velkých dílů. Z nich vytvořte kuličky a do nich prstem vytlačte díru. 6. Bagely vložte do vody a vařte je z každé strany 2 minuty. 7. Poté bagely dejte na pečicím papírem vyložený plech, posypte mákem nebo sezamem a pečte cca 40 minut, dokud nezezlátnou.