Jedna větší porce čočky obsahuje více než polovinu denní doporučené dávky bílkovin, velké množství vitaminu B, železa a kyseliny listové. Čočka se ze všech luštěnin tráví nejlépe, proto je zvláště vhodná pro děti. Můžete ji jíst samotnou nebo v kombinaci s vejcem benedikt či vejcem florentine, se kterými je naprosto neodolatelná.
Ingredience
- 500 g červené čočky
- 2 střední cibule
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 3 mrkve
- olivový olej
- ocet
- tymián
- sůl
- pepř
Postup
1. Nakrájejte na kostičky mrkev, celer a cibuli.
2. Rozpalte pánev a na ní zeleninu orestujte.
3. Přisypte čočku a zalijte vodou tak, aby byla voda 4 cm nad povrchem čočky. Vařte, dokud čočka nezměkne – údaj naleznete na obalu.
4. Osolte a opepřete, dochuťte tymiánem, octem a podávejte samotné či s VEJCEM BENEDIKT nebo VEJCEM FLORENTINE.