Jak rychle zpracovat banány a zároveň si připravit neuvěřitelnou dobrotu? Přidejte je do lahodného chlebíčku podle receptu cukráře Josefa.
Ingredience:
- 400 g oloupaných a rozmačkaných banánů (lepší jsou hodně zralé)
- 320 g tmavého cukru
- 140 g vajec
- 30 g rozinek
- 30 g vlašských ořechů
- 100 g podmáslí
- 40 g oleje
- 200 g mouky
- 120 g celozrnné mouky
- 6 g jedlé sody
- 7 g prášku do pečiva
- 10 g vanilkového cukru
- 1 g skořice
- 1 g soli
Sirup:
- 100 g cukru krupice
- 50 g rumu
- 70 g vody
- 1 kousek skořice
Krém:
- 100 g lučiny
- 120 g cukru moučka
- 1 šťáva z malého citronu
Na dohotovení:
- 80 g vlašských ořechů
- 40 g cukru krupice
Postup:
- Smíchejte všechny suroviny na těsto. Nechte větší kousky banánů. Těsto nepřemíchejte. Vlijte do pečicí nádoby vyložené
pečicím papírem a pečte 50 minut při 160 °C ideálně v horkovzdušné troubě. - Po 15 minutách pečení chlebíček vyjměte a udělejte uprostřed podélný zářez, chlebíček bude mít potom pěkný tvar.
- Smíchejte lučinu s cukrem a postupně vmíchávejte citronovou šťávu.
- Svařte ingredience na sirup a vařící ho nalejte na chlebíček právě vytažený z trouby.
- Chlebíček vyndejte z formy a nechte ho vychladnout.
- Poté ho položte na mřížku, pod níž jste rozložili pečicí papír. Nalijte na chlebíček polevu a posypte posekanými vlašskými ořechy. V ledničce vám vydrží týden.