Nechte se zlákat tímto nebesky lahodným dezertem od cukráře Josefa. Musíme se přece rozmazlovat, když nikdo jiný to za nás neudělá. Zvlášť v dnešní době plné zákazů a omezování!
Ingredience na crème brûlée:
- 250 g smetany 33 %
- 150 g plnotučného mléka
- 1 vanilkový lusk
- 50 g cukru krupice
- 6 žloutků
Na dokončení:
- 100 g hnědý třtinový cukr
Malinové piškoty:
- 50 g cukru krupice
- 4 velká vejce
- 10 g vanilkového pudinkového prášku
- 30 g šťávy z červené řepy
- 90 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru na posypání
- 10 g mrazem sušených malin
Na dokončení:
- 1 krabička čerstvých malin
Postup:
- Vanilku napříč nožem nařízněte, vyškrábněte, dejte do mísy. Přidejte žloutky a umíchejte (pozor na vzduchové bubliny, ty tam nechceme).
- Přidejte cukr, mléko, metlou lehce promíchejte. Nakonec vlijte smetanu, znovu lehce promíchejte.
- Rozdělte do mističek. Dejte do hlubšího plechu, do něj nalijte 1 cm vody. Troubu rozpalte na 150 °C na spodní pečení. Pečte 30 minut. Potom po vychladnutí posypte hnědým cukrem a horkovzdušnou
pistolí cukr rozpusťte. Ozdobte čerstvými malinami. - Pokračovat budete s piškoty. Oddělte žloutky od bílků. Do bílků vlijte šťávu z červené řepy. Vyšlehejte sníh. Do hotového sněhu potom přidávejte cukr krupici
po malých částech. Opatrně ručně vmíchejte žloutky. Potom nasypte mouku, vanilkový pudink. Zlehka ručně promíchejte metlou. (Cílem je neztratit objem a zároveň se zbavit hrudek). - Ke zdobicímu sáčku připojte hladkou trubičku o průměru asi 1 cm, naplňte hmotou.
- Na plech dejte pečicí papír, na něj pomocí sáčku vytvarujte podlouhlé piškoty. Posypte mrazem sušenými malinami.
- Na závěr lehce posypte cukrem. Zaručí krustičku a větší trvanlivost.
- Pečte na 170 °C na horkovzduch nebo 180 °C na horní, dolní ohřev. Prvních 15 minut neotvírejte troubu, nebo piškoty klesnou. Po 15 minutách troubu otevřete, vypustí se pára. Potom
znovu se zavřenou troubou pečte ještě cca 5 minut.