Postup:
- Do mouky nadrobte droždí, přisypte sůl, zamíchejte a přilijte ¼ l lehce ohřátého mléka. Zpracujte vařečkou, nejlépe rukama. Těsto můžete dát i do robota. Až se těsto přestane lepit, přikryjte ho utěrkou a nechte 20 minut odpočinout.
- Těsto rukama vytvarujte na válu do kruhu, jako kdybyste dělali frgál. Těsto rozdělte na stejné díly podobně jako při krájení pizzy.
- Z jednotlivých dílů vyválejte nudli širokou cca 2 cm a upleťte housku. (Postup uvidíte ve videu v čase 5:41.)
- Dejte na plech s pečicím papírem a nechte ještě vykynout.
- Potom posypte mákem, kmínem, hrubou solí. Postříkejte je vodou. Díky ní vznikne v troubě pára a housky získají hezký objem a barvu.
- Pečte na 240 °C asi 10 minut.
- Připravte si pomazánku – nasekejte pažitku, v míse smíchejte tvaroh se smetanou, přimíchejte pažitku a nakrájená sušená rajčata, olivy.
- Trochu osolte a opepřete.
Josefův tip: Při válení těsta můžete vál posypat i krupicí, udělá vám texturu na povrchu.