Blíží se nám konec roku a s ním také plány všech kuchařů a kuchařinek, co dobrého letos připravit na Silvestra. My doporučuje vyzkoušet recept cukráře Josefa na domácí voňavou veku s krabí pomazánkou.
Ingredience:
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 275 g vody
- 70 g sádla
- 13 g soli
- 20 g droždí
- 50 g dýňových semínek
Pomazánka:
- 300 g krabích tyčinek
- 150 g kyselých okurek
- 200 g zakysané smetany
- 100 g majonézy
- 1 malý bio citron
- 1 malá cibule
- 3 lžíce kaparů
- hrst kopru
- sůl
- pepř
Postup:
- Smíchejte 275 g vlažné vody s 275 g hladké mouky a droždím. Přikryjte a nechte 20 minut na teplém místě.
- Smíchejte se všemi surovinami na těsto kromě semínek a nechte zakryté kynout 30 minut až hodinu.
- Na mírně pomoučněném vále vytvarujte z těsta rukama opatrně obdélník. Ten postupně rolujte a jednu zarolovanou vrstvu jemně přitiskněte prsty.
- Postříkejte veku vodou a posypejte ji polovinou dýňových semínek. Nechte ji ještě kynout cca 20 minut. Během kynutí ji ještě v zimě dvakrát postříkejte vodou, lépe vykyne (v zimě bývá suchý vzduch).
- Troubu rozpalte na 240 °C, veku pečte 10 – 12 minut dozlatova.
- Veku krájejte nožem na pečivo až po vychladnutí.
- Nakrájejte krabí tyčinky najemno. Do nich nastrouhejte ½ citronové kůry a vymačkejte šťávu. Ke směsi přidejte nakrájenou cibuli najemno. Okurky nakrájejte na kostičky, kopr nasekejte.
- Vmíchejte majonézu, zakysanou smetanou, osolte a opepřete.
- Namažte nakrájenou veku, navrch nastrouhejte zbylou citronovou kůru a posypte dýňovými zbylými semínky.

