Vyzkoušejte recept na poctivý dalamánek podle cukráře Josefa. Zaručujeme vám, že při sledování videa, ve kterém vystupuje i moderátorka Tereza Bebarová, se navíc pobavíte!
Ingredience:
Na dalamánky:
- 500 g žitné mouky
- 400 g podmáslí
- 150 g vařených oloupaných brambor
- 20 g droždí
- 10 g mořské soli
- 1/2 lžičky majoránky
- 100 g vody
- kmín, semínka na posypání
Na ředkvičkovo-vajíčkovou pomazánku:
- 5 vajec
- svazek ředkviček
- 1 pomazánkové máslo
- 100 ml 33 % smetany
- snítka rozmarýnu
Postup:
- Připravte kvásek. Z celého množství mouky odeberte 50 g. Dejte do ní kvasnice a vlažnou vodu. Zamíchejte, přikryjte
utěrkou a nechte odpočívat 15 – 30 minut v pokojové teplotě. - Ke kvásku přilijte podmáslí, mouku, sůl, majoránku. Nakonec vmíchejte nahrubo nastrouhané brambory. Pořádně promíchejte (zabalte do těsta).
- Přikryjte a nechte kynout půl hodiny až hodinu.
- Vál si posypte moukou, na něj vyklopte těsto. Dlaní z něj udělejte obdélník. Těsto rozdělte na pravidelné obdélníky, vyložte je na plech.
- Dalamánky postříkejte pomocí rozprašovače vodou. Posypte kmínem, semínky (lněné, dýňové, sezamové).
- Nechte kynout 20 – 30 minut, upečte dozlatova při 240 °C na horkovzduch nebo horní, spodní pečení.
- Vejce uvařte natvrdo, nasekejte je na větší kousky.
- Ředkvičky nastrouhejte nahrubo. Smíchejte s vejci, pomazánkovým máslem, osolte, opepřete. Přilijte smetanu. Rozmarýn nasekejte a přimíchejte do pomazánky.
