Takové koblížky jste ještě nejedli! Zažijte gejzír chutí namíchaných jedním z našich nejlepších cukrářů, Josefem.
Suroviny:
- 300 g jogurtu
- 250 g hladké mouky
- 100 g hrubé mouky
- 12 g prášku do pečiva
- 30 g rumu
- 3 vejce
- 1 g soli
- 1 g skořice
- 1 citron (kůra)
- 3 pevnější jablka
Vanilkový krém:
- 300 g mléka
- 50 g másla
- 50 g cukru krupice
- 1 cukr s vanilkou
- 18 g kukuřičného škrobu
- 1 vejce
- 50 g šípkové marmelády
Na servírování:
- 100 g cukru krupice
- 3 g skořice
Postup přípravy krému:
- Do kastrůlku dejte všechny ingredience na krém kromě marmelády. Nechte rozpustit za stálého míchání a pak přidejte šípkovou marmeládu. Stále míchejte a až přijde směs k varu, povařte ještě 1-2 minuty. Sejměte z plotny a přikryjte potravinovou fólií (má se dotýkat směsi; tím se na povrchu nevytvoří škraloup) a nechte vychladnout.
Příprava koblížkového těsta:
- Smíchejte mouky s práškem do pečiva, skořicí, solí, nastrouhanou kůrou z 1 citronu. Potom vmíchejte jogurt, rum, vejce.
- Přidejte jablka nakrájená na malé kostičky a pořádně promíchejte.
- Rozpalte větší vrstvu oleje.
- Lžíci namočte do oleje a nabírejte „vetší noky“. Olej musí mít 165 – 170 °C.
- Smažte z obou stran do zlatova.
- Na sucho smíchejte cukr se skořicí. Obalujte v něm koblížky, dokud jsou horké.
- Menším ostrým nožem udělejte do koblížků otvor.
- Do cukrářského sáčku dejte náplň a koblížky jí naplňte.
- Nechte vychladnout. Josef k nim doporučuje bílou kávu.