Klasické linecké cukroví známe všichni. Napadlo vás do něj někdy přidat mák a plnit ho citronovou marmeládou? Vyzkoušejte osvědčený recept cukráře Josefa z pořadu Čas na TE.BE. na Mňam TV.
Postup:
Těsto:
- 280 g hladké mouky
- 30 g mletého máku
- 200 g másla
- 100 g cukru moučka
- 1 žloutek
- 1 g soli
- 1 g skořice
Marmeláda:
- 500 g citrónů
- 250 g cukru krupice
- 4 g pektinu
Na dokončení:
- 1 bílek
- celý mák
POSTUP:
- Na těsto smíchejte mouku, mák, cukr, sůl, skořici a máslo a vypracujte drobenku, do které přidejte žloutek a vypracujte rychle v pevné těsto. To nechte přikryté v lednici asi 30 min. odležet.
- Poté na pomoučněném vále vyválejte na tloušťku asi 3 mm, vypichujte tvary, které odkládejte na papírem vyložený plech na pečení.
- Lehce potřete bílkem a posypte celým mákem.
- Pečeme při 170 °C dokud okraje lehce nezhnědnou.
- Na marmeládu ostrouhejte kůru z dobře umytých citrónu, poté vymačkejte šťávu.
- Zvlášť smíchejte cukr a pektin dohromady, přidejte do citronové směsi a přiveďte k varu.
- Vařte na teplotu 104 °C. Poté nalijte do skleničky, dobře uzavřete a nechte přes noc ztuhnout.
- Jednotlivé upečené kousky slepujte marmeládou k sobě a před podáváním můžete ještě lehce pocukrovat.