Upečte si koláč podle jednoho z nejlepších cukrářů v České republice s jednou z nejlepších náplní co existuje: švestkovo – makovou.
Ingredience na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 140 g másla
- 45 g cukru moučka
- 1 vejce
- 2 g skořice
- 1 g soli
Krém z máku:
- 120 g másla
- 130 g cukru krupice
- 150 g mletého máku
- 20 g kukuřičného škrobu
- 150 g smetanového jogurtu
- 2 cl rumu
- 1 g skořice
- kůra z 1 pomeranče
Navrch:
- 1 kg švestek
Na potření:
- 50 g másla
- 10 g cukru
- 2 g skořice
POSTUP:
- Na těsto smíchejte mouku, cukr, skořici, sůl a kousky studeného másla a vypracujte drobenku.
- Přidejte vajíčko a poté rychle a krátce vypracujte těsto.
- Rozválejte na pomoučněném vále a vložte do olejem vymazané formy o průměru asi 28 cm.
- Dejte ztuhnout na 15 minut do lednice a připravte si makový krém tak, že smícháte všechny ingredience do hladkého a nadýchaného krému. Ten poté namažte na ztuhlý základ ve formě. Povrch nahusto poklaďte vypeckovanými půlkami čerstvých či mražených švestek.
- Celý povrch koláč potřete rozpuštěným máslem s cukrem a skořicí a poté pečte ve vyhřáté troubě na 180° asi 40 minut, dokud není pořádně propečen. Před podáváním nechte mírně vychladnout.