Naše babičky měly každý víkend na stole nějakou domácí buchtu nebo koláče. Tento moderní recept cukráře Josefa se přesně hodí k sobotnímu nebo nedělnímu odpoledni. Užijte si víkend a ať žádná trouba nezůstane chladná! 🙂
Ingredience:
- 150 g mrkve
- 100 g másla
- 200 g hladké mouky
- 40 g jogurtu
- 6 g prášku do pečiva
- 1 g soli
- 1 kůra z pomeranče
Náplň:
- 250 g tvarohu
- 60 g cukru
- 30 g pomerančové šťávy
- 50 g sušených meruněk
- špetka soli
Postup:
- Nastrouhejte mrkev na jemném struhadle. Přidejte k ní najemno nastrouhanou kůru z pomeranče a další ingredience na těsto kromě jogurtu a smíchejte. Jogurt přidejte až nakonec. Promíchejte prsty. Těsto dejte do misky, přikryjte fólií a nechte odpočinout v lednici.
- Připravte náplň. Nakrájejte meruňky na malé kousky a pomocí stěrky smíchejte s ostatními ingrediencemi, pomerančovou šťávu přilévejte postupně. Dejte odpočinout do lednice.
- Mezitím si připravte šátečky. Na pomoučněné pracovní desce vyválejte z těsta obdélník. Těsto rozdělte na čtverce (cca 12). Na každý z nich dejte kopeček náplně. Růžky těsta potřete bílkem. Vytvarujte šátečky, na plech je dávejte dál od sebe. Pečte na 200 °C 15 – 20 minut na horní, dolní pečení. Když máte horkovzduch, můžete 20 °C ubrat. Pocukrujte a užijte si dobrotu!