Buchty patří na sobotní nebo nedělní stůl, a ty od cukráře Josefa jsou obzvlášť nadýchané a vláčné. Vyzkoušejte! Pořad Čas na TE.BE. s dalšími Josefovými recepty a tipy sledujte každé pondělí, středu a pátek v 10:00 a v 18:00 na Mňam TV.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 300 g mléka
- 100 g másla
- 20 g droždí
- 50 g cukru
- 5 g soli
- 1 vejce
- muškátový oříšek
Tvarohová náplň: - 500 g tvaroh kostka
- 100 g cukr
- 2 vejce
- 50 g rozinek
Na potření: - 100 g másla
- 50 g rumu
Postup:
1. Do mísy navažte mouku, přidejte cukr, sůl, muškátový oříšek, rozdrobené kvasnice a na to nalejte vlažné mléko. Přidejte vejce a změklé máslo a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte na teplem místě aspoň hodinu kynout.
2. Mezitím si připravte tvarohovou náplň smícháním všech ingrediencí do hladka.
3. Vykynuté těsto opatrně přendejte na moukou poprášenou pracovní plochu a lehce jej prsty roztáhněte do obdélníku. Ten pomocí karty nakrájejte na 15 nebo 18 čtverců, doprostřed každého z nich dejte lžičku tvarohové náplně. Vždy protější rohy k sobě přilepte a buchtu dobře zakulaťte tak, aby naplň při pečení nevytékala.
4. Buchty vyskládejte do máslem vymazaného pekáčku a ještě je řádně máslem promažte tak, aby se po upečení od sebe dobře oddělovaly.
5. Pečte ve vyhřáté troubě při asi 170°C 25 až 30 min.
6. Po upečení potřete zbylým máslem smíchaným s rumem. Nechte vychladnout, pocukrujte a podávejte.