Připravte si k večeři oblíbené zelňáky cukráře Josefa. Jedli jste je někdy s bryndzovou pomazánkou? Vyzkoušejte a zamilujete si je!
Ingredience na zelňáky:
- 250 g kysaného zelí
- 250 g hladké mouky
- 100 g škvarků
- 2 g soli
- 2 g majoránky
- 1 g kmínu
- 6 g prášku do pečiva
Ingredience na bryndzovou pomazánku:
- 200 g bryndzy
- 100 g zakysané smetany
- 2 ks šalotky
- pažitka
- kmín
- koření červená paprika
- pepř
Postup:
- Smíchejte mouku s práškem do pečiva, solí, kmínem, majoránkou. Potom přidejte zbylé ingredience na zelňáky a rukama vypracujte těsto. Dejte ho na chvíli odpočinout do chladu.
- Dejte pečicí papír na plech, těsto vždy naberte lžící a rukama namočenýma do vody z něj vytvarujte placky. Nakonec placky ještě pocákejte vodou (kvůli křupavosti).
- Pečte na 200 °C cca 20 minut dozlatova.
- Na pomazánku smíchejte brynzu se zakysanou smetanou, potom přidejte cibulku nakrájenou najemno.
- Trochu osolte, přidejte kmín, asi tři lžičky červené papriky a dejte vychladit.
- Pomazánku posypte nasekanou pažitkou a podávejte k zelňákům.