Máte chuť na cheesecake? Co takhle si jej připravit svépomocí v domácích podminkách? Je dobré se ovšem zaměřit na originální cheesecake, který zachutná bezesporu celé rodině. Řeč je o karamelovém cheesecake, jež vás doslova dostane do kolen. Jeho příprava není nijak náročná, takže se nemusíte bát toho, že tento recept nezvládnete i vy.
Karamelový cheesecake zvládne připravit každý i u sebe doma
Bez surovin se v žádném případě neobejdete. Na těsto budete potřebovat 1,5 lžíci rumu, 175 g změklého másla a 250 g karamelových sušenek značky Lotus. Na polévu vám vystačí 175 g cukru krupice a 175 ml smetany ke šlehání. Na závěr musíte zakoupit ingredience také na krém. Tady je zapotřebí koupit 500 g mascarpone, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce rumu, 100 g cukru krupice, 4 lžíce zakysané smetany a 2 celá vejce. Nyní máte ingredience připravené a můžete se pustit do přípravy karamelového cheesecake. Sušenky značky Lotus je nutné rozdrtit, a to úplně najemno. K rozdrceným sušenkám přidáme máslo a rum.
Následně tyto ingredience dobře zpracujeme. Vezměte si dortovou formu a vložte do ní pečící papír. Všechny strany této formy protřeme máslem. Připravené sušenky s rumem a máslem vložíme na dno formy po celé ploše. Takto připravené formu umístíme do trouby, která je předehřatá na 180 stupňů celsia. Pečeme zhruba po dobu 10 minut. Poté necháme korpus vychladnout. Teď se nacházíme ve fázi, kdy si připravíme krém. Všechny suroviny potřebujeme důkladně vyšlehat. Opravdu si s tímto procesem dejte záležet. Vyšlehané suroviny rozprostřeme na korpus.
Pokračujeme s přípravou karamelového cheesecake
Po dokončení výše uvedené práce vložíme korpus opět do trouby. Tentokrát však na 200 stupňů celsia. Doba pečení se nemění a zůstává tak 10 minut. Po uplynutí 10 minut teplotu snížíme na 120 stupňů celsia a pečeme dalších 40 minut. Po skončení této doby troubu vypneme. Korpus ale v troubě ponechte. Tím se dodělá a vychladne. V konečném důsledku připravíme karamel. Cukr se musí rozpustit. Během procesu jej tedy neustále míchejte.
V dalším kroku nalijeme trochu smetany. Tuto část provádějte velmi opatrně. Stále myslete na míchání. Karamel musí být hladký. Jakmile karamel alespoň trochu vychladne, můžeme polít cheesecake. Poté necháme karamelový cheesecake vychladnout tak, aby bylo možné jej konzumovat. Po vychladnutí můžeme vložit ještě karamelový cheesecake do lednice. Neprovádějte to ovšem v teplém stavu!