V obchodě si kedlubny všimneme málokdy. Je totiž „obyčejná“ a moc dostupná na to, aby byla žádaná. Blogeři z ní také zatím neudělali hrdinku, jak se to stalo třeba s řapíkatým celerem, takže ani na žádné módní vlně se nenese. Čtěte dál a budete se divit, jaký zdravý skvost nám leží přímo před očima, zatímco se honíme za exotickými ovoci a zeleninami ve snaze jíst co nejzdravěji.
CO KEDLUBNA OBSAHUJE:
- VITAMÍNY SKUPINY B
- VITAMINY K, E, C (jedna kedlubna dokáže pokrýt denní potřebu vitaminu C u dospělého člověka)
- PROVITAMIN A
- MINERÁLNÍ LÁTKY
- VLÁKNINU
Jak tedy látky obsažené v kedlubně prospívají našemu zdraví? Kedlubna působí jako antioxidant, zvyšuje imunitu organismu, posiluje naše vlasy, zpevňuje nehty. Posiluje srdce, snižuje cholesterol v krvi, podporuje trávení. Kedlubny se doporučují jíst při dietě, obsahují jen malé množství kalorií a přitom zasytí, také vás dokáží zklidnit při nadměrném stresu.
Pokud koupíte mladou kedlubnu u farmáře, můžete spotřebovat i její jedlé listy. Ty se hodí například nasekané na jemno do salátů, do zeleninového vývaru, krémových polévek, do pesta nebo do zeleninových pokrmů.