Koprovou omáčku vám s největší pravděpodobností nemusíme představovat. Jedná se o klasický český recept, kteří si mimo jiné dopřávají i lidé z celého světa. My se ovšem společně podíváme na klasický český recept, co se týče koprové omáčky. Uvidíte, že vám tento pokrm zachutná a vy si jej tak budete moct připravovat častěji než doposud. Zvlášť ve chvíli, kdy jste neměli ponětí o tom, jak koprovou omáčku připravit.
Koprová omáčka
Jaké ingredience si pro přípravu koprové omáčky připravit? Začít byste měli u 70 g másla a lžičky soli. Opravdu to se soli příliš nepřehánějte. Je dobré použít do koprové omáčky jen jednu malou lžičku soli. Uvidíte, že i tak vám tento recept bude chutnat. Dále si připravte 75 g hladké mouky, ocet podle chuti, 25 g kopru, lžíci oleje, 1 l mléka polotučného nebo tučného a 70 g cukru krupice. I cukr je možné použít dle svého uvážení a chuti. Každý strávník je jiný, a tak je potřeba si kromě soli s výše uvedenými ingrediencemi trochu pohrát.
Nyní si vezměte hrnec. Do něho vlijte přibližně jednu lžíci oleje a na něm necháme rozpustit máslo. To následně zaprášíme moukou a při stálém míchání necháme usmažit světlou jíšku. Jakmile bude jíška hotová, přilijte do hrnce mléko a dobře promíchejte. Poté necháme přivést k varu a přidáme cukr a sůl. Takto necháme přibližně po dobu 5 minut vařit. V momentě, kdy se budete blížit ke konci vaření, přidáme kopr a po lžičkách ocet. Je potřeba přidávat ocet skutečně po lžičkách, abyste to s ním příliš nepřeháněli. Odhadovaný počet lžiček je stanoven na 3 až 5 lžiček.
Dokončujeme koprovou omáčku
Koprovou omáčku máte nyní hotovou. Můžete ji začít servírovat. Pokud vás zajímá, jakou ke koprové omáčce podávat přílohu, pak sáhněte po houskových knedlících nebo bramborech. Ke koprové omáčce nemusíte nutně servírovat maso, ale i vařené vejce. Tento recept je mnohem častější než podávat koprovou omáčku s masem.